Tudta?
A grillezés nem egyenlő a barbecue-val. Bár sok helyen a grillezés és a barbecue szavakat felcserélve használják, valójában teljesen eltérőek. A grillezés egy rendkívül alapvető sütési forma, amikor az ételt közvetlenül nyílt láng közelében sütjük. Ehhez képest a barbecue egy alacsony hőmérsékleten történő és lassú sütési mód, ahol a lángok nem jutnak el direkt módon az ételhez.
A grillezés gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. Mostani fényét a második világháború után kezdődött növekvő népszerűségének köszönheti. Nyugat-Európában és Amerikában is ekkor kezdett a középosztály egy része a külvárosokba költözni. A külvárosokkal jöttek a hátsó udvarok, a hátsó udvarokkal pedig a grillezés és a barbecue.
George Stephen, a Weber Bros fémmunkása találta fel a modern grill sütőt. Elvette az egyik kikötői bóját, amelyet a cége készített, félbevágta, majd az egyik felére három lábat hegesztett, rácsot rakott rá, majd a másik feléből egy fedelet készített, és az abba vágott szellőzőnyílások segítették a hőmérséklet szabályozását. Ma ez a szerkezet Weber grill néven ismert.
Felhasználása
Dörzsöljük be az előkészített hússzeleteket a fűszerkeverékkel, majd forró grillen süssük át a húst. A sütési idő nagyban függ a hús fajtájától és vastagságától, illetve attól, hogy csontos vagy csontozott hússal dolgozunk. A csontozott húsokat kell a legrövidebb ideig grillezni, jellemzően oldalanként 8-10 percig sütni.
Nemcsak grillezett, hanem nyárson sült szárnyashús fűszerezéséhez is kiváló ez a keverék.