Tudta?
A forralt bor ivásának hagyománya a középkorig nyúlik vissza, de nem tudni, hogy ki volt az ötletadó. Az egyik történet szerint egy orvos az immunitás erősítése érdekében forralt bort ajánlott a pácienseinek. Más történetek szerint a régi időkben a bor gyakran megsavanyodott, így forralással, és fűszerek, illetve méz hozzáadásával újra fogyaszthatóvá tették.
A forralt, fűszeres italok sikerének titka a jó alapanyag (bor) mellett az aromás, gondosan válogatott fűszerekben rejlik.
Különösen a lengyeleknél nagy sláger a forralt sör, amelyet magas pohárba töltenek, először mézet tesznek a pohár aljába, majd rátöltik a forró sört és a mézet lassan fogyasztás közben keverik össze a fűszeres sörrel.
Felhasználása
Forralt borhoz a legjobb, ha félédes vagy félszáraz vörösbort használunk. Vörös- és fehérbort is keverhetünk. A legaromásabb borok a portugál, a spanyol, a magyar, az olasz és a chilei borok.
Ha forralt sört készítünk, akkor világos sört válasszunk.
Miután a forralt borhoz hozzáadtuk a fűszert, melegítsük fel az italt, de ne hagyjuk felforrni, mert akkor elveszítheti ízét.