Tudta?
A fűszerpaprikát vagy pirospaprikát hazánkban és más európai országokban is elsősorban magyar fűszerként tartják számon annak ellenére, hogy csak a 18. században említik először a hazai szakácskönyvek. Az igazi magyar találmány a paprika porrá őrlése volt.
Az Alföldön élő parasztok fedezték fel először, hogy a porrá tört paprika olajon hagymával pirítva, jellegzetes és finom szaftot biztosít, amit azóta is pörkölt alapként használunk. Ezzel a felfedezéssel teljesen átalakult a magyar konyha.
Felhasználása
Szórjuk krémekre, vajkrémre, fűszerezzük vele a töltelékeket, ragukat, pörkölteket és az előkészített hússzeleteket (dörzsöljük be alaposan a hússzeleteket a keverékkel). Az adagolás az egyéni ízlésünk szerint változik, de mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a keverék sót is tartalmaz.
Elsősorban sertés- és csirkehúshoz ajánljuk, de finom fűszerezést biztosít a marhahúsnak is.