Tudta?
A kebab, teljes nevén döner kebab, török eredetű étel, jelentése pedig „forgó hús”, amelyet tradicionálisan bárányhúsból készítenek. A kebab kifejezés perzsa eredettel is rendelkezik és a hagyomány szerint ezt az ételt középkori perzsa katonák találták ki, akik a kardjukat használták a hús grillezésére, a szabad ég alatt. Írásos nyomára mint forgatott nyárson sült hús, egy 18. századi oszmán szakácskönyvben bukkanhatunk, bár ekkor a forgónyársat még vízszintesen helyezték el. A külső, átsült és ropogós húsréteget vékonyan levágják és forrón tálalják pitában vagy különböző köretekkel, paradicsommal, salátával, káposztával és szószokkal.
A gyros görög étel, de a módszert valószínűleg a török konyhából vették át, mert az étel nagyon hasonló a kebabhoz. A különbség az, hogy gyakorlatilag mindenféle húst sütnek forgónyárson és a fűszerezés húsfajtánként változik. Vegetáriánus gyrost is készítenek. Gyakran tálalják tzatzikivel. Legkedveltebb változata a gyros pita.
Felhasználása
A kebab vagy a gyros elkészítéséhez marha-, bárány-, sertés- vagy baromfihúst használhatunk. Sütés előtt szórjuk meg a húst a fűszerkeverékkel, vagy használjuk pácként.