Tudta?
A szerecsendió feltehetően az i. sz. első század környékén került Európába. Egyedülálló faj a fűszernövények között, hiszen egyszerre két fűszert ad - a szerecsendiót és a virágát, amit szintén felhasználnak. A virág gyakorlatilag egy csipkézett magköpeny, amely körbe öleli a magot. A magban és a virágban is vannak illóolajok.
A szerecsendió-fák az indonéziai Fűszer-szigeteken (Maluku-szigetek) őshonosak, ahol vulkanikus talajban és trópusi éghajlaton növekedhetnek, de Malajziában, a Karibi térségben és Srí Lankán is termesztik ezeket a fákat. Kézzel szüretelik.
Felhasználása
Az Ízmester őrölt szerecsendiót édes és fűszeres ételekhez egyaránt használhatjuk. Mézeskalácsok, sütemények, gyümölcsdesszertek, forralt borok és puncsok készítésénél gondoljunk rá. Remek fűszer a legtöbb tojásos és sajtos ételhez, burgonyás fogásokhoz és mártásokhoz.