Tudta?
Az oregánó az évelő növényekhez tartozik, és növekedése során elérheti a 80 cm-es magasságot is. Az ókori Görögország óta ismert ennek a zöldfűszernek a neve, amely az „oros” - hegy és a „ganos” - dísz szavakból ered, azaz a neve szó szerint „hegyi díszt” jelent.
Az oregánó édes illata egykor olyan híres volt, hogy Aphrodité a boldogság szimbólumának tekintette. A görögök különösen nagyra értékelték illatát fürdőzés után, amikor aromás olajként használták a homlok és a fej masszírozására. A görögök előtt a növényt az ókori egyiptomiak is ismerték és szerették. A középkorban a hölgyek virág kompozíciókhoz, édes illatú zacskókhoz és aromás mosdóvízhez használták. A leveleket nehéz tölgyfa bútorokra és padlókra dörzsölték, hogy illatos fényezéssel vonják be őket.
Felhasználása
A szárított Ízmester oregánó széles körben használható fűszerezéshez: hideg sültekhez, salátákhoz, szószokhoz és halakhoz. Kiválóan illik sült húsokhoz, köztük borjúhoz, sertéshez, bárányhoz, de sűrű levesekhez vagy sült burgonyához is.
Tökéletesen illik pizzához, rakott tésztás ételekhez, spagettihez vagy általában az olasz konyhához. A spanyol és mexikói konyhában is használják. A szárított Ízmester oregánót zöldségek (paradicsom, borsó, bab, saláta), sajt és tenger gyümölcsei fűszerezésére is használhatjuk. Tökéletes társa a bazsalikomnak, majorannának, kakukkfűnek és a borsoknak, amelyekkel különféle fűszerkeverékek alkotóelemeként is tökéletesen harmonizál.
A húst a főzés legvégén, lehetőleg 10 perccel a főzés vége előtt ízesítsük oregánóval.