Tudta?
A chili növény Közép- és Dél-Amerikából, valamint Nyugat-Indiából és a Karib-tenger szigeteiről származik. Évezredek óta termesztik. A spanyoloknak köszönhetően az egész világon elterjedt.
A koriandert viszont már az ókorban ismerték Európában – tudjuk, hogy a görögök és a rómaiak is szívesen használták. Még Tutanhamon sírjában is megtalálták! A Biblia is említi.
A mustármag is ismert volt az ókori Kínában és Görögországban is. Hippokratész még gyógyító tulajdonságokat is tulajdonított neki.
Felhasználása
A chilis keverék leginkább pörköltek, steakek vagy fűszeres levesek, valamint szárnyas ételek fűszerezésére alkalmas. Fűszeres, rántott csirkemellet, aromás grillhúst vagy fűszeres, egzotikusabb ízvilágú gulyást készíthetünk belőle.
Fűszeres burrito, chili con carne fogásokhoz is beválik.
A zöldséges fogások kedvelőinek ajánljuk fűszeres leves elkészítéséhez. Különösen finom lehet krémes, egyszerűbb ízvilágú levesek ízének izgalmasabbá tételéhez pl. sütőtök, cukkini alapú levesek esetében.