Tudta?
A történetírók szerint már az ókori Rómában is készítettek húspogácsákat. Az Apicius nevet viselő szakácskönyv szerint a recept hasonló volt: apróra vágott húst fűszereztek és vörösborba áztatott kenyérrel gyúrták össze. Ezután kisütötték.
Európában és Ázsiában is számos receptje ismert. Albániában fetasajtot tesznek bele, Görögországban tradicionálisan mentalevéllel gazdagítják, Norvégiában barna mártással tálalják, míg Lengyelországban sűrű paradicsom- vagy gombamártással és gabonakásával szokás szervírozni. Kanadában sokszor fahéjjal és szerecsendióval fűszerezik és liszttel besűrített mártásban párolják. Puerto Rico-ban az erős olasz hatásnak megfelelően, mediterrán fűszerezéssel és alapanyagokkal: olíva- és kapribogyóval gazdagítják. Kínában gyakran párolják és szójaszósszal ízesítik.
Felhasználása
Használjuk darált marha-, sertés- vagy pulykahús fűszerezésére. Kiváló fasírozotthoz és töltelékekhez, pástétomokhoz. Paradicsomos spagettis húsgombóc recept esetén is használhatjuk a gombóc fűszerezéséhez. Remek választás zöldséges fasírt ízesítéséhez is.