Tudta?
A chilinek nevezett cserje termése Közép- és Dél-Amerikából, valamint Nyugat-Indiából és a Karib-tenger szigeteiről származik és évezredek óta termesztik. A spanyoloknak köszönhetően az egész világon elterjedt.
A csilipor ugyanolyan típusú paprikából készül, mint a chili cayenne. A csilipor azonban nem ugyanaz, mint a chili cayenne vagy cayenne bors. Mivel a szakácsok nem tudták kezelni ezt a pokolian csípős fűszert, a texasi angol telepesek kitalálták a csilipaprika, az oregánó és más fűszerek keverékét, amelyet csilipornak neveztek el. Ez sokkal enyhébb ízű, mint a chili cayenne.
A csiliporhoz hasonló keverék a csili szósz. Ez a szósz paradicsompürét, ecetet, sót és fekete borsot tartalmaz. Főleg az USA-ban és Angliában gyártják. Van egy kínai változat is, amely kizárólag csípős paprikából készül.
A fűszer nevének eredete meglehetősen kétértelmű. A chilit a hódítók nevezték el, akik tévesen azt hitték, hogy a tüzes fűszer Chiléből származik. A Cayenne név a francia büntetés-végrehajtási telepről származik, ahol ezt a paprikát meglehetősen nagy mennyiségben termesztették. Tudjuk, hogy a kereskedők a chilit török vagy guineai borsnak is nevezték. A névadás kérdése azonban másodlagosnak tűnik, ha megkóstoljuk ennek a fűszernek a hihetetlen ízét és erejét.
Felhasználása
A chili cayenne nagyon csípős fűszer, ezért óvatosan és mértékkel használja. Érdemes fokozatosan adagolni, hogy ne vigyük túlzásba. A chili cayenne fehér szószokhoz tökéletes, mert étvágygerjesztő színt ad nekik. Más fűszerekkel kombinálva a chili cayenne tökéletes húsok pácolásához és a tenger gyümölcsei ízének fokozásához. Az ételek ízének kiemelése érdekében érdemes a chilit olajban vagy vajban felmelegíteni, mielőtt az ételhez kevernénk.