Tradicionális ízeink újragondolva
Panna Cotta
Elkészítési idő: 20 perc + 5 óra hűtés
Elkészítés: könnyű
Költség: olcsó
Hozzávalók:
500 g habtejszín, 150 g tej, 60 g cukor, 1 vaníliarúd, 1 kiskanál só, 6 g zselatin.
Elkészítése:
A zselatint 35 g hideg vízbe áztatjuk. A tejet felforraljuk a cukorral, a kikapar vaníliamagokkal és -rúddal, a sóval. A megduzzadt zselatint nagyon alacsony hőfokon felolvasztjuk, feloldjuk a forró tejben. A tejszínt egy keverőtálba mérjük és rászűrjük a vaníliás-zselatinos tejet. Mikor kihűlt, a keveréket kis tálkákba porciózzuk, majd legalább 5 órán át dermesztjük.
Amikor megdermedt, fogyaszthatjuk a tálkákból, de hagyományosan a panna cottát kiborítják a formákból - akkor jó, ha lágyan remegős. Friss gyümölcsökkel, gyümölcsszósszal, fagylalttal tálaljuk.
Tipp:
Ezt a klasszikus olasz édességet ízesíthetjük fahéjjal, kardamommal, kávéval vagy akár gyümölcsökkel is.
Felhasználási javaslat:
4-5 tányér kocsonyához 4 púpozott teáskanál, gyümölcszseléhez 1 dl vízhez 2 csapott teáskanál, aszpik készítéséhez 1 dl vízhez 2 púpozott teáskanál zselatin szükséges. A zselatint langyos vízhez adjuk és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.