Tradicionális ízeink újragondolva
Céklás korhelyleves
2 ó
Elkészítés: közepes
Költség: átlagos
Hozzávalók:
50 dkg cékla, 20 dkg füstölt hús (pl. füstölt sertésoldalas), 15 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg savanyú káposzta, 4 db Horváth Rozi egész babérlevél, 1 mk őrölt feketebors, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek fűszerpaprika.
Elkészítése:
A szalonnát falatnyi kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, majd megdinszteljük rajta a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, a feldarabolt füstölt húst, a meghámozott, kis kockákra vágott céklát, a babérlevelet, végül a savanyú káposztát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Borssal fűszerezzük és 1,5 órán át közepes lángon, lefedve főzzük. Tejföllel tálaljuk.
Tipp:
Sót csak a legvégén adunk hozzá, ha szükséges, mert a füstölt hús kellőképpen sós ízt ad a levesnek.