Tradicionális ízeink újragondolva
Fordított szilvatorta
Elkészítési idő: 1,5 óra
Elkészítés: könnyű
Költség: olcsó
Hozzávalók:
175 g liszt, 1 ek porcukor, 1 ek tejföl, 1 csipet só, 75 g hideg vaj, 1 tojássárgája, 3 ek kristálycukor, fél kg szilva, 1 tk Horváth Rozi őrölt fahéj, 1 tk vaj.
Elkészítése:
A lisztet és a felkockázott vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tejfölt, a sót és a tojássárgáját, néhány mozdulattal egynemű tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és legalább fél órát pihentetjük hűtőben. Közben a szilvákat megmossuk, kimagozzuk, a kisebbeket negyedeljük, a nagyobbakat nyolcadoljuk. Összeforgatjuk a kristálycukorral és a fahéjjal, majd egy kivajazott tortaforma aljára rakosgatjuk. Ráterítjük a kinyújtott tésztát, néhány helyen finoman megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Még forrón egy tányért teszünk rá, majd konyharuha segítségével kifordítjuk a formából.
Tipp:
Almával, körtével, birsalmával is készülhet, hideg vaníliasodóval is érdemes kipróbálni.