Tradicionális ízeink újragondolva
Fűszeres, savanyított körte
Elkészítési idő: 30 perc + 2 nap érlelés
Elkészítés: könnyű
Költség: átlagos
Hozzávalók:
1 kg kemény húsú körte, 10 szem Horváth Rozi egész szegfűbors, 2 dl alma- vagy fehérborecet, 150 g cukor, 1 kiskanál só, 2 dl víz.
Elkészítése:
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, majd negyedeljük és kivágjuk a magházát. Szorosan egy steril befőttes üvegbe rakosgatjuk. Az ecetet, a szegfűborsot, a cukrot, a vizet és a sót 5 percig forraljuk, majd a körtékre öntjük. Az üveget azonnal lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Minimum két napig kell érlelni a körtéket, hogy jól átjárja a fűszeres lé. Főtt és sült húsokhoz, sajtokhoz kínáljuk.
Tipp:
A szegfűbors még intenzívebb ízű, ha felhasználás előtt egy mozsárban óvatosan megtörjük.